1980’li yıllarda Maurice Shadbolt, 1915 yılındaki trajik Gelibolu Savaşı’nda Yeni Zelanda’nın oynadığı rolü araştırmaya başladı; bu araştırmanın sonunda ise Bir Zamanlar Conk Bayırında adlı bir tiyatro eseri, bir belgesel film ve Gelibolu’nun Sesleri adlı bu kitap ortaya çıktı.
Gelibolu’nun Sesleri adlı bu kitap, yaklaşık 3000 Yeni Zelanda’nın ebedi istirahatgâhı olan Türkiye’deki Gelibolu yarımadasına yapılan ziyaretlerle başlayan ve sona eren kutsal yolculuğun güçlü bir kanıtıdır. Maurice Shadbolt, burada yatan askerlerin hikâyelerini anlatabilmek için resmi kayıtları, anıları, savaş tarihlerini ve Yeni Zelandalıların yarımadada geçirdikleri amansız bir yedi ay boyunca gizlice tuttukları günlükleri inceledi. Aynı zamanda, birçok Yeni Zelandalının hayatını kaybettiği uzun, anlamsız ve acımasız savaşlarla ilgili canlı hatıralara sahip, sayıları gittikçe azalan eski askerlerle görüştü. Bu askerlerin pek çoğu, daha önce Gelibolu ile ilgili dürüstçe konuşma fırsatı bulamamıştı. Bazıları ise bu konu ile ilgili hiç konuşmamışlardı. Hepsi de çekilen acılan ve nasıl hayatta kaldıklarını anlatabilmek için bunun son şansları olduğunu biliyorlardı.
Maurice Shadbolt bu askerlerin hikâyelerini büyük bir ustalıkta anlatıyor ve sağ olarak kurtuldukları bu savaşla ilgili son derece açık bir arka plan sunuyor. Bu gerçekten de olağanüstü bir belge: Britanya İmparatorluğu’nun sadık evlatları olarak savaşa giren ve ihanete uğramış, gücenmiş ve hayal kırıklığına uğramış olarak ülkelerine dönen bir düzine askerin imbikten geçirilmiş anıları…
Maurice Shadbolt (1932-2004), on iki roman, dört öykü kitabı ve birçok kurgusal olmayan eser yazmıştır. Bu eserlerinden bazıları günümüzde, Yeni Zelanda edebiyatının klasikleri arasında kabul edilmektedir. 1989 yılında edebiyata katkıları nedeniyle Britanya İmparatorluk Nişanı ile ödüllendirilmiştir. 1997 yılında ise Auckland Üniversitesi, Shadbolt’a Edebiyat Alanında Fahri Doktorluk unvanı vermiştir.
Gelibolu’nun Sesleri adlı kitabın bu son baskısı, Yeni Zelandalıların 1915 yılında Gelibolu’da, Anzak Koyuna çıkmalarının 100. yılı anısına yapılmıştır.
— Yazar: Maurice Shadbolt
— Çevirmen: Elif Ersözlü
— Yayın Tarihi: 1. Basım — Mart 2014
— ISBN: 9789944795654
— Sayfa Sayısı: 143